In vizor

Maghiarii și polonezii, mai interesați de căpșuni, după desființarea vămii Petea

Maghiarii și polonezii sunt mult mai interesați de căpșunile produse în localitatea Halmeu din județul Satu Mare, după desființarea punctului de trecere a frontierei Petea fiind mai mulți străini care merg să achiziționeze, a declarat viceprimarul comunei, Joszef Fazekas, marți, pentru AGERPRES.

El a explicat că producția în masă este puțin întârziată din cauza înghețului, iar acum prețul începe să scadă.

‘Producția este slăbuță pentru că am avut ger foarte mare acum o lună și nu e producția ce ar trebui. Până acum ne-a ajutat prețul, temperaturile au fost prea joase, s-au menținut prețurile, dar de ieri și azi tare a început să scadă. De la 15 lei am ajuns la 10 lei. În două zile a căzut 5 lei prețul’, a declarat Joszef Fazekas.

El a spus că vin mulți comercianți din Ungaria și Polonia.

‘Acum s-a încălzit, acum au ieșit și căpșunii de afară (de pe câmp – n.r.). Se vând în toată țara. Acum vin din Ungaria și Polonia. De când nu mai este vamă vin mai mulți străini. Acesta este norocul mare’, a spus acesta.

El cultivă împreună cu familia 4 hectare de căpșuni.

‘Înainte să fiu viceprimar cu asta m-am ocupat. Acum am predat la băiat. Ajut și eu din umbră, după servici’, a spus acesta.

În acest sezon în Halmeu sunt foarte mulți muncitori sezonieri veniți la muncă și de la sute de kilometri distanță.

‘Dacă îi plătești vin. Eu de ani de zile am oameni. 20 de lei le dăm la oră plus mâncare și cazare. Avem și cu 25 de lei, dar lor nu trebuie să le dăm mâncare și cazare. Vin din alte județe și alte comune. Terminăm seara. Chiar și din Brașov am avut oameni la cules, mulți vin din Sălaj, din Pișcolt, Stâna, din județul Satu Mare. Eu am o casă unde îi țin, au condiții, au camera lor, dorm 3, 4 într-o cameră, vin la mine și mănâncă. Sezonul durează o lună’, a spus un cultivator.

În comuna Halmeu sunt aproximativ 600 de hectare de teren cultivate cu căpșuni.

Exit mobile version